“KC İçişleri Bakanı, illegal yollardan girmiş yabancı ebeveynleri resmileştirmeden, sadece karma evlilik çocuklarına vatandaşlık verilmesi
Geçtiğimiz günlerde basında çıkan bir konuya açıklık getirmek için basın bülteni yayınlıyoruz. Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Phileleftheros gazetesinden aldığımız bilgilere göre, Kıbrıslırum ve Kamerunlu ebeveyne sahip olan 3 yaşındaki Carlos’a, Kamerunlu ebeveyni ‘kktc’ üzerinden yani illegal olarak adaya girdiği için Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiyor. Bu konu bildiğiniz üzere, Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi olarak 1.5 seneyi aşkın bir süredir çözmeye çalıştığımız karma evlilik sorunu konusudur. Küçük çocuk, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özgür bölgelerinde yaşıyor olmasına rağmen, annesi ona Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını geçiremiyor; çünkü babası illegal olarak adaya yerleşimci statüsüyle girmiş bulunmakta.
Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, bu sorunun tek bir çocuğa özel olmadığını, bir sürü çocuğun, özellikle Kıbrıslıtürkler ve yerleşimciler arasında yapılan evliliklerden doğan, binlerce karma evlilik çocuğunun etkilendiğini de belirtmiştir. Ioannou, sadece Carlos için değil, tüm Kıbrıslılar için karma evlilik sorununu çözmek istediklerini; ancak Kıbrıs Cumhuriyeti, yerel Vatandaşlık Yasası’nda değişikliğe gitmeden, reşit olmayan karma evlilik çocuklarına vatandaşlık verilmesi halinde, Kıbrıs adasına illegal olarak giren yabancı ebeveynlere de otomatik vatandaşlık yolunun açılacağını belirtmiştir.
Bizlere göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eşlere vatandaşlık verme konusunda bu şekilde tedbirli yaklaşması olasıdır; çünkü eşlere otomatik vatandaşlık verilmeye başlandığında adanın kuzeyinde para karşılığında yapılan sahte evlilikler gibi kötü niyetli faaliyetlerin sistemin potansiyel istismarına zemin hazırlayacağı aşikardır.
Ancak yine de İçişleri Bakanı Ioannou, bu özel durumu ve karma evlilik sorununu rafa kaldırmamayı seçti. Eşleri yasallaştırmadan, karma evlilik sorunu olan çocukların vatandaşlıklarına erişebilmesi için yeni bir politika ve konuyu kapsamlı bir şekilde ele almanın yolları aranıyor. Bu doğrultuda Sayın Bakan, mevcut mevzuattaki yolları araştırmak veya gerekiyorsa yasada değişiklik yapmak üzere ilgili daireyle şimdiden iki toplantı gerçekleştirdi bile.
Karma Evlilik Sorunu Çözüm Hareketi olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti ile iş birliği içerisinde olmanın ve bürokratik bağlantılar kurmanın önemli olduğunu, diplomatik bir şekilde uzlaşmaya varılarak ancak bu sorunun çözülebileceğini, Vatandaşlık Yasaları’nın devletlerin kendi egemenliklerinde olduğunu hep söyledik. Bunun için de Kıbrıs Cumhuriyeti ile sağlıklı ve yapıcı bağlantılar kurmanın önemini tekrardan belirtiyor, bizler de karma evlilik sorunu olan çocukların vatandaşlık hakları için arka planda çalışmaya devam ediyoruz. Kıbrıs Cumhuriyeti ile sağlıklı ve yapıcı bağlantılar kurmak için çaba sarf ediyoruz.
Daha detaylı bilgi isteyenler için Phileleftheros gazetesindeki linki ve haberin Türkçe çevirisini yazının sonuna ekliyorum. Günümüzde sosyal medyada gerçekler oldukça çarpıtılabiliyor, bu yüzden gerçek kaynaklardan haberi edinmenin önemi artıyor. Karma evlilik sorunundaki gelişmelerin aslını öğrenmek için de resmi hesaplarımızdan yapılan açıklamaları takip edebilirsiniz.
“Carlos Do Loizou, 8 Ekim 2020’de Kıbrıslı bir annenin çocuğu olarak Lefkoşa’da dünyaya geldi ve yakın zamanda üçüncü doğum gününü kutladı. Yakında ilkokula kaydolması gerekecek.
Ancak Kamerunlu olan babasının işgal altındaki topraklar üzerinden Kıbrıs Cumhuriyeti’ne girmesi nedeniyle süreç pek de kolay olmuyor.
Carlos’un annesi, 21 Ocak 2021’den bu yana yaklaşık üç yıldır, çocuğunu Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olarak kaydettirmek için kapıları çalıyor ancak şu ana kadar herhangi bir yanıt alınamadı.
Ne yazık ki bu durum onlara özel değil. Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na göre, “sorun, ebeveynlerden birinin Kıbrıslı, diğerinin ise adaya yasa dışı olarak giren veya burada ikamet eden üçüncü bir ülke vatandaşı olduğu karma evliliklerden doğan birden fazla çocukta mevcut.”
Bu nedenle, bu çocuklar Kıbrıs Cumhuriyeti’nde okula kaydolma, sosyal desteğe erişim ve sağlık hizmeti alma konusunda doğrudan zorluklarla karşı karşıya kalıyor ve Kıbrıs toplumuna entegrasyonlarına yönelik net bir devlet politikası yok.
İçişleri Bakanlığı, konunun ele alınmasındaki zorlukların, mevcut verilere göre reşit olmayan bir kişinin vatandaşlığa alınması durumunda çocuğun otomatik olarak illegal giriş yapan yabancı ebeveynin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını kazanmasından kaynaklandığını bildirmektedir.
Mevzuatta ve mevcut kriterlerde herhangi bir ayrımcılık olmadığından, Kıbrıslıtürkler ile Türk vatandaşları arasındaki karma evliliklerden doğan çocukların, Türk ebeveynlerinin de Kıbrıs vatandaşlığını kazanacağı anlamına geliyor.
Bakanlık ayrıca, 2013 yılından bu yana, bu çocuklara, Kıbrıs vatandaşlığının verilmesinin onaylanması için Bakanlar Kurulu’na (bu gibi durumlarda belirtildiği gibi) herhangi bir teklif sunulmadığını da belirtmektedir.
Başka bir deyişle, 2013 yılından bugüne Kıbrıslı bir ebeveynin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yasa dışı yollardan giren ikinci bir yabancı ebeveynin çocukları, Kıbrıs vatandaşı olarak tanınmıyor ve bu durum onların Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki sağlık, eğitim ve yetiştirilme tarzları açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor, bunun hakkında da 2013 yılından bu yana kadar Bakanlığa dilekçe yollanmamıştır.
Bakanlığa göre, Carlos’un annesinin ilk başvurusu yapıldığında görevde olmayan ancak sonradan bilgi sahibi olan mevcut İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, bu özel davayı ve buna benzer diğer davaları rafa kaldırmamayı seçti.
Bunun yerine, bu kategorideki çocuklara yönelik yeni bir politika uygulamak amacıyla konuyu kapsamlı bir şekilde ele almanın yollarını arıyor.
Bu doğrultuda Sayın Bakanımız, mevcut mevzuattaki yolları araştırmak veya gerekiyorsa yasada değişiklik yapmak üzere ilgili daireyle iki toplantı gerçekleştirdi.”